Donează

Misiunea

Salvati Copiii

Misiunea Organizaţiei Salvaţi Copiii România este de a obţine progrese marcante privind modul în care copiii sunt trataţi şi de a produce schimbări imediate şi de durată în viaţa acestora.

Salvați Copiii Iași a fost înființată în anul 1991 și a aderat încă de la început la mișcarea de promovare și de apărare a Drepturilor Copilului.

Programele noastre s-au adresat şi se vor adresa tuturor copiilor, acordând o atenţie deosebită celor aflaţi în situaţii dificile.

Împreună putem face o schimbare semnificativă, îndreptând traseul celor mici spre o viață mai bună!

Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE

Donează

Misiunea

Salvati Copiii

Misiunea Organizaţiei Salvaţi Copiii România este de a obţine progrese marcante privind modul în care copiii sunt trataţi şi de a produce schimbări imediate şi de durată în viaţa acestora.

Salvați Copiii Iași a fost înființată în anul 1991 și a aderat încă de la început la mișcarea de promovare și de apărare a Drepturilor Copilului.

Programele noastre s-au adresat şi se vor adresa tuturor copiilor, acordând o atenţie deosebită celor aflaţi în situaţii dificile.

Împreună putem face o schimbare semnificativă, îndreptând traseul celor mici spre o viață mai bună!

Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE

Educație Emoțională și Comportamentală

Salvaţi Copiii Iași oferă servicii de evaluare clinică şi psihologică, consiliere şi psihoterapie individuală pentru copii şi adolescenţi, consilierea părinților, programe de dezvoltare a abilităţilor sociale şi emoţionale pentru preşcolari şi şcolarii mici, grupuri de suport.

Unul din cinci copii prezintă la un moment dat în viaţă o problemă de sănătate emoţională şi/sau comportamentală. Se estimează că peste 880.000 din cei aproximativ 4 milioane de copii ai României întrunesc criteriile de diagnostic pentru o problemă de sănătate mentală.

Orientarea excesivă spre tratare în detrimentul prevenției, spre medicație în detrimentul terapiei, numărul redus de specialiști, ignoranța și reticența părinților, lipsa programelor individuale sunt doar câteva dintre problemele care țin în loc dezvoltarea acestor copii.

Ca răspuns la această problemă, Salvaţi Copiii Iași oferă servicii de evaluare clinică şi psihologică, consiliere şi psihoterapie individuală pentru copii şi adolescenţi, consilierea părinților (individual și grup), programe de dezvoltare a abilităţilor sociale şi emoţionale pentru preşcolari şi şcolarii mici, grupuri de suport pentru copii şi părinţi, servicii de asistenţă socială.

Unul dintre programele îndrăgite de copii este cel al atelierelor de vară “O lume de poveste”, în cadrul cărora copiii fac cunoștință cu lumea emoțiilor, într-un cadru de poveste, joc și muzică. Aceste ateliere se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani iar principalul obiectiv urmărit este de a le dezvolta celor mici abilitățile de viață, cu accent asupra celor socio-emoționale. Atelierele vizează activități specifice pentru dezvoltarea abilităților de viață necesare copiilor, adaptate în funcție de vârsta lor și a nevoilor identificate inițial de către specialiști. Principiile după care funcționează atelierele ”O lume de poveste” sunt: libertatea de exprimare, descoperirea, încurajarea creativității și exprimarea liberă a emoțiilor.

De asemenea, echipa Centrului de Consiliere pentru Părinți Iași desfășoară activități în școlile și grădinițele din Iași și din județul Iași. Programele propuse urmăresc derularea unor activități interactive cu scopul dezvoltării abilităţilor cognitive, de comunicare, de exprimare emoţională şi relaţionare socială în rândul copiilor, precum și diminuarea comportamentelor agresive. Programul derulat este unul complex, acționându-se pe mai multe planuri în vederea asigurării reușitei intervenției și obținerii unor rezultate vizibile în plan comportamental. Astfel, părinții sunt invitați să se alăture celor mici și să participe la sesiuni de dezvoltare a abilităților parentale, iar cadrele didactice pot participa la workshop-uri pe diferite teme precum:
→ diminuarea comportamentelor agresive și a tulburărilor emoționale;
→ gestionarea comportamentelor nedorite la clasă;
→ dezvoltarea abilitătilor socio-emoționale și de autonomie personală;
→ integrarea în grupul de copii/elevi

Formarea Abilităților de Viață

ÎN JURUL NOSTRU, ABILITĂȚILE DE VIAȚĂ SUNT TOT MAI DES POMENITE, FIIND PRIVITE CU O OARECARE NEDUMERIRE ȘI ASOCIATE CU REUȘITA ÎN VIAȚĂ. CE ÎNSEAMNĂ A AVEA ABILITĂȚI DE VIAȚĂ, DE CE SUCCESUL NOSTRU DEPINDE DE CÂT DE BINE SUNT ELE DEZVOLTATE, CUM FACEM SĂ LE DEZVOLTĂM ȘI DACĂ EXISTĂ O LIMITĂ DE VÂRSTĂ, SUNT DOAR CÂTEVA DINTRE ÎNTREBĂRILE CARE NE VIN ÎN MINTE ATUNCI CÂND VORBIM DESPRE ACEST SUBIECT.

Însă cu cât căutăm mai multe răspunsuri, informații care să ne ajute și să ne îndrume, lucrurile par din ce în ce mai complicate. Găsim explicații diverse, metode, tehnici și strategii prin care să ne dezvoltăm abilitățile de viață, iar multitudinea de informații ne poate descuraja și zăpăci, în același timp.

De unde începem și unde terminăm?

Având aceste întrebări în minte, dezvoltarea abilităților de viață poate părea mai complicată decât este în realitate!

Nu există o poțiune magică, un dans special printre abilități sau o vârstă în ceea ce privește dezvoltarea abilităților de viață, deoarece acestea fac parte din lumea noastră mai mult decât credem sau ne dăm seama.

Reprezintă tot ceea ce învățăm, exersăm și facem de-a lungul întregii vieți pentru a face față provocărilor de zi cu zi, pentru a ne adapta cu succes și a ne adapta societății în care trăim.

Nu avem nevoie de definiții complexe, planuri bine puse la punct sau cărți speciale pentru a le dezvolta. Este nevoie, în schimb, să ne cunoaștem, să ne acceptăm, să fim atenți la noi, la nevoile noastre, la calitățile și resursele pe care le avem, să fim deschiși și dispuși să învățăm, să experimentăm și să încercăm.

Procesul de dezvoltare a abilităților de viață este unul creativ, dinamic, depinzând de nevoi, resurse personale, obiective etc., creat prin înlănțuirea pașilor făcuți. O dată porniți pe drumul dezvoltării personale, fiecare abilitate dobândită, generează o alta și împreună susțin procesul de auto-realizare a ființei umane.

Abilitățile de viață nu au vârstă, însă cu cât dezvoltarea lor începe mai devreme, cu atât cresc șansele copilului de a fi fericit, sănătos, de a se integra cu succes în mediul în care trăiește, a face față dificultăților, de a evolua armonios și a deveni un adult echilibrat, responsabil și bine adaptat în societatea în care trăiește.

Atelierele de vară ”O lume de poveste” organizate în cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinți – Salvați Copiii Iași, au fost special create pentru copii, în vederea dezvoltării abilităților de viață ale acestora, cu accent pe cele socio-emoționale.

Astfel, în fiecare zi când cei mici pășesc pragul centrului, totul se transformă într-o poveste plină de culoare, zâmbet, joc și voie bună, copiii fiind cei mai curioși și creativi eroi. Odată cu fiecare întâlnire, copiii au ocazia să pătrundă treptat, în lumea emoțiilor, descoperind prin jocuri, muzică, povești cum să recunoască emoțiile proprii și ale celor din jur, cum să gestioneze cu succes aceste emoții (tehnici gestionare furie, tristețe, frică etc.), care sunt comportamentele adecvate în cazul experimentării unor emoții puternice, reglarea emoțională, cum să transmită verbal și nonverbal mesajele afective, care sunt cauzele și consecințele emoțiilor, cum să rezolve conflictele, cum să crească toleranța la frustrare și să își controleze impulsurile.

De asemenea, copiii sunt încurajați să interacționeze unii cu ceilalți, să comunice, să își exprime părerea, să se integreze unii în jocul celorlalți, să împartă obiecte și să împărtășescă experiențe, să ofere și să primească complimente, să respecte regulile grupului, să coopereze cu ceilalți, să ofere și să ceară ajutorul etc.

Jocul este cuvântul de ordine și se potrivește de minune cu dezvoltarea abilităților! Iar când ești înconjurat de prieteni, într-un mediu calm, vesel și încurajator, abilitățile nu mai au nicio șansă în fața micilor eroi!

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE