Donează

Donează

Împreună putem face o schimbare semnificativă, îndreptând traseul celor mici spre o viață mai bună!

Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE

Centrul de educație incluzivă -
„Căsuța cu cireșe”

Centrul are 2 spații de implementare: un centru educațional în cartierul Dacia, în sediul Salvați Copiii Iași și un centru educațional în Școala „Ion Neculce” din Iași, în zona Cantemir

Centrul Educațional din Dacia

Centrul educațional din dacia este un spațiu în care copii și familii vulnerabile primesc sprijin specializat pe mai multe paliere: educațional – prin remediere școlară de tipul school before and after school; psihologic, prin consiliere psihologică specializată; social – prin sprijin material și hrană. Adulți de încredere petrec timp de calitate cu copiii care altfel ar petrece timp pe stradă. Se crează o relație de atașament sigur și benefic învățării. Dincolo de aceste aspecte

Centrul educațional „Căsuța cu cireșe” cu sediul în Școala „Ion Neculce” din Iași

Acest centru este situat în Zona Cantemir – Decebal, clasată în categoria „zone de tip ghetou cu blocuri”. Echipa Salvați Copiii implementează proiecte de intervenție socială de peste 6 ani în această comunitate. Majoritatea beneficiarilor cu care s-a lucrat, locuiește în blocurile cu locuințe sociale din zonă. Cele mai „cunoscute” (în sensul peiorativ al cuvântului) sunt două cămine aflate în imediata vecinătate a Școlii gimnaziale ”Ion Neculce”, așa zisele „blocuri fantomă”.

Ceea ce înseamnă că nu există ferestre, uși la camere, baie, canalizare, curent electric. Cei mai mulți dintre părinții care locuiesc în această zonă nu au un loc de muncă stabil, găsindu-și diverse activități cu caracter zilier pentru a se întreține. Uneori, chiar și copiii sunt implicați în activitățile de colectare a materialelor reciclabile, contribuind astfel la întregirea veniturilor familiei, în detrimentul timpului pe care ar trebui să-l acorde dezvoltării lor cognitive, fizice și emoționale.

Cui ne adresăm

Prin acest centru, Salvați Copiii Iași oferă servicii complexe unor comunități defavorizate din Iași: Șes Bahlui, Blocuri sociale din Cartierul Cantemir, Zona Dacia.

Condițiile de locuit ale familiilor asistate sunt extrem de dificile: fără căldură, fără apă, canalizare și electricitate. Salvați Copiii a arătat prin rapoartele întocmite anual, că sărăcia închide porțile copiilor către educație și sănătate. Un studiu realizat de Salvați Copiii România în 2010, arată că „învățământul gratuit costă”, ceea ce subliniază că familiile afectate de sărăcie au șanse extrem de mici de a face față „costurilor ascunse” ale educației: uniformă, manuale, alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală sau meditații etc. Pentru copiii beneficiari ai serviciilor Salvați Copiii, opțiunea de a merge la școală este la concurență cu strada. Locul în care aceștia cresc, învață și se maturizează este strada.

Supraviețuirea în stradă se învață prin repetarea abuzurilor prin care ei înșiși au trecut: bătăi primite în familie sau asistarea la maltratarea fraților sau a părinților, neglijarea în formă continuată, lipsa nutriției elementare, abuzuri sexuale și emoționale, lipsa de îngrijire medicală adecvată și, nu în ultimul rând, sentimentul de inutilitate a școlii și a educației în defavoarea violenței sub orice formă, fie în spațiul privat sau în spațiul public.

Abandonul școlar sau riscul de  abandon școlar sunt constante obișnuite ale comunității, unde obsesia asigurării hranei zilnice îi determină pe adulți să-și exploateze proprii copii prin trimiterea acestora la cerșit, la munci periculoase, la furat sau chiar la prostituție. Beneficiarii centrului educațional din Școala „Ion Neculce” sunt copiii și familiile din căminele sociale din zona Cantemir și copiii care frecventează Școala „Ion Neculce”. Considerată de presa locală ca fiind o  „școală ghetoizată”, instituția este fruntașă la abandon școlar și risc educațional. Tocmai o astfel de școală are nevoie de susținerea comunității.Astfel, este esențială asigurarea funcționalității „Căsuței cu cireșe” pentru 150 de copii.

Nevoile copiilor

Copiii care frecventează acest centru educațional provin din comunități vulnerabile și din familii aflate în situații dificile de viață. Copiii locuiesc în case fără apă potabilă, insuficient încălzite și insalubre. Adeseori mânâncă doar o dată pe zi, atunci când primesc o masă caldă la Salvați Copiii. Nevoile copiilor sunt în primul rând nevoi de bază: hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Asigurând aceste nevoi putem accesa nivelul următor prin asigurarea nevoilor educaționale: ghiozdan cu rechizite școlare, susținere pe parcursul procesului educațional prin remediere școlară. Adeseori, copiii au nevoie de integrare sau reintegrare școlară, mulți dintre ei fiind la un pas de a abandona școala sau au abandonat școala deja, cel mai des întâlnit motiv fiind sărăcia extremă.

Cu cât familiile lor sunt mai sărace, cu atât mai mult cresc șansele ca aceștia să-și finalizeze parcursul educațional. Recuperarea psiho-emoțională este o nevoie deosebit de importantă pentru acești copii care adesea sunt victimele violențelor fizice și verbale în familie și în școală.

Ce facem pentru copii

Rezultate de-a lungul timpului

Primul centru educațional al Organizației Salvați Copiii Iași și-a început activitatea în anul 2003 prin asistarea copiilor care manifestau comportament agresiv sau preinfracțional. Pe parcursul anilor, în centrele Salvați Copiii Iași au fost asistate  și alte categorii de copii aflați în situații dificile: copii cu risc de a sta pe stradă, copiii străzii, copii aflați în risc de abandon școlar sau care au abandonat școala, copii exploatați prin muncă sau copii care provin din familii cu sărăcie extremă.  În acea perioadă în România nu existau modele pentru astfel de centre. Nu existau precedente în asistarea copiilor aflați în diverse forme de dificultate.

Această situație ne-a determinat să concepem singuri metodologia de asistare. Considerând că una dintre cele mai eficiente modalități de recuperare a acestor copii este să îi susținem în refacerea sau îmbunătățirea traseului educațional, în fiecare an echipa a înscris la școală 10-15 copii care înregistrau abandon și eșec școlar.  Aceste experiențe ne-au determinat să creăm un program complex de diminuare a abandonului școlar: un program de grădiniță estivală, unde copii cu vârste între 4 -7 ani care nu au frecventat grădinița din diverse motive (sărăcie extremă, dezinteres din partea familiei etc.); grădinițe în mediul rural în sate izolate, unde nu există instituții fundamentale ale statului (școli, spitale, centre culturale etc.); programe școală după școală pentru remediere educațională în Școlile „Ion Neculce” și „Alexandru Vlahuță” din Iași; realizarea unui Program de tip A doua șansă la Școala gimnazială Lunca Cetățuii din Iași,  unde sunt școlarizați copii care au abandonat școala cu cel puțin 4 ani în urmă; un program de burse pentru 60 de copii din mediul rural care au rezultate remarcabile la școală, dar care nu au posibilități materiale și financiare pentru a învăța la un liceu din municipiul Iași.

Beneficiarii sunt copii aflaţi în dificultate, care au o serie de caracteristici specifice: copii care provin din familii cu dificultăţi financiare majore, fără locuinţă sau cu condiţii improprii de locuit (fără electricitate, apă, canalizare);  copii fără adăpost sau copii care sunt implicaţi în munca pe stradă (cerşit, prestat diverse munci în pieţe, încărcat / descărcat, spălat maşini / parbrize, colectat deşeuri), în munca domestică (îngrijirea fraţilor mici, curăţenie, spălat, gătit); copii traficaţi sau cu risc de a fi traficaţi; copii care provin din familii în care este prezentă violenţa de orice tip; copii cu risc de separare de părinţi; copii cu părinţi plecaţi în străinătate; copii nestimulaţi educaţional, neşcolarizaţi, cu risc de abandon şcolar, cu dificultăţi de adaptare şcolară.

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE