Misiunea Organizaţiei Salvaţi Copiii România este de a obţine progrese marcante privind modul în care copiii sunt trataţi şi de a produce schimbări imediate şi de durată în viaţa acestora.
Salvați Copiii Iași a fost înființată în anul 1991 și a aderat încă de la început la mișcarea de promovare și de apărare a Drepturilor Copilului.
Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!
Misiunea Organizaţiei Salvaţi Copiii România este de a obţine progrese marcante privind modul în care copiii sunt trataţi şi de a produce schimbări imediate şi de durată în viaţa acestora.
Salvați Copiii Iași a fost înființată în anul 1991 și a aderat încă de la început la mișcarea de promovare și de apărare a Drepturilor Copilului.
Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!
Proiectul isi propune promovarea alimentaţiei sănătoase şi a mişcării fizice în rândul copiilor – drept fundamental al copilului pentru prevenirea sedentarismului, a obezităţii şi a bolilor cronice în rândul acestora.
În anul 2001, 1,7% dintre elevii de gimnaziu din România erau obezi. În anul 2010, procentul a ajuns la 3.6%, iar cei mai mulți provin din mediul urban. Medicii avertizează că patru din cinci copii obezi nu îşi mai revin niciodată la greutatea normală. În cele mai multe dintre cazuri, cauzele obezităţii nu sunt însă de natură endocrină, ci strict alimentară – stilul de viaţă nesănătos al şcolarilor: mai multe gustări pe parcursul unei zile, constând în dulciuri, minuturi, snaks-uri şi rareori, consum de fructe. În alimentaţia copiilor supraponderali şi obezi se regaseşte de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, băuturi răcoritoare carbogazoase, spun nutriţioniştii, care cred că o mare parte din responsabilitate le aparţine părinţilor. Fie că nu mai au timp să le gătească celor mici, iar aceştia îşi iau masa cel mai des la fast-fooduri, fie nu îi duc periodic la control pediatric sau nu îi îndeamnă să facă sport, spun medicii. (http://www.evz.ro/detalii/stiri/numarul-de-copii-obezi-s-a-dublat-in-zece-ani-899612.html / www.euractiv.ro)
În România a fost realizat în perioada 2009-2010 Raportul Asupra Cercetării Comportamentelor de Sănătate la Copiii şi Adolescenţii din România – Studiu HBSC/WHO (2010), cu informaţii provenind de la 3 baze de date cu 5504 chestionare valide : 1681 pentru categoria de 11 ani, 1763 pentru categoria de 13 ani şi 2060 pentru 56 din categoria de 15 ani. Enumerăm mai jos unele dintre rezultatele obţinute în urma analizării comportamentelor ţintă în rândul copiilor şi adolescenţilor:
Ca urmare a semnalelor de alarmă trase de studiile medicale pertinente în domeniu, dar şi de colaborările, respectiv experienţele Organizaţiei Salvaţi Copiii Iaşi cu copiii din grădiniţele, şcolile şi liceele din Mun. Iaşi, au confirmat imperios necesitatea unui proiect axat pe aceasta problematica în rândul copiilor şi a celor responsabili de educaţia şi sănătatea acestora: părinţii, specialiştii, comunitatea.
Salvaţi Copiii Iaşi în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași derulează proiectul „Alimentează-te cu sănătate”, ce îşi propune promovarea alimentaţiei sănătoase şi a mişcării fizice în rândul copiilor – drept fundamental al copilului pentru prevenirea sedentarismului, a obezităţii şi a bolilor cronice în rândul acestora. Proiectul este finanțat de Grupul de firme PANIFCOM Iași.
Acest scop va fi îndeplinit prin formarea şi implicarea activă a profesioniştilor în domeniu (cadre didactice, psihologi şcolari) din Municipiul Iaşi în activităţi educative de promovare a alimentaţiei sănătoase şi de luptă împotriva sedentarismului la vârste mici, promovarea conceptelor de stil de viaţă sănătos la nivelul întregii comunităţi prin evenimente şi campanii specifice, precum şi de informare – educare a tuturor categoriilor de copii, de la preşcolari la liceeni.
Vor fi formate 75 de cadre didactice şi psihologi şcolari, vor fi informaţi 1500 de copii şi tineri, iar 500 de părinţi vor participa la ateliere şi activităţi informative pentru asimilarea şi dezvoltarea atitudinilor pro-sănătate timpurie. Acţiunile sunt completate cu materiale informative/de promovare pentru copii de grădiniţă, pentru ciclul primar (carte de colorat, fişe de lucru, formare abilităţi), şi pentru părinţi (broşura cu sfaturi cum să îţi alimentezi corect copilul), realizate prin contribuţia psihologilor şi specialiştilor din proiect.
Nu în ultimul rând, proiectul are şi o componentă de asistenţă recuperatorie de tip terapeutic pentru copiii cu tulburări de alimentație (bulimie, anorexie, obezitate), iar pentru a crea şi un mijloc online de informare şi documentare pentru grupul ţintă al proiectului, prin site-ul www.copii-sanatosi.ro .
Mediul şcolar este un important factor decizional cu privire la alimentaţia sănătoasă a copiilor şi tinerilor. Școlile au contact direct cu elevii pentru 6 – 8 ore în fiecare zi, iar vârsta critică a dezvoltării lor sociale, psihologice, fizice și intelectuale este de până la 13 ani. Starea de sănătate a elevilor este în strânsă legătura cu succesul lor academic, cum și succesul academic al elevilor, este strâns legat de sănătatea lor. De aceea, a-i ajuta pe elevi să rămână sănătoși este necesar să fie o componentă fundamentală din misiunea școlii. Un program de sănătate școlară ar putea fi unul dintre mijloacele cele mai eficiente pentru a preveni sau a reduce comportamentele de risc, pentru a preveni probleme grave de sănătate în rândul elevilor și de a ajuta la reducerea decalajului educațional.
Școlile pot oferi un cadru ideal pentru furnizarea de strategii de promovare a sănătății, pot oferi oportunități pentru ca elevii să învețe despre comportamente sănătoase și să practice comportamente sănătoase.
În acest context, Salvați Copiii Iași și Inspectoratul Școlar al Județului Iași desfăşoară programul de certificare “Şcoala copiilor sănătoși”, adresat grădiniţelor, şcolilor primare şi gimnaziale, şi liceelor din Judeţul Iaşi.
Regulament:
ETAPA I:
Până la data de 10 Iunie 2013, se trimite la adresa de e-mail alimenteazatecusanatate@gmail.com, formularul de înscriere atașat la e-mail, completat conform cerințelor. Grădiniţa/şcoala/liceul, se vor înscrie în concurs cu avizul dnei/dlui Director de unitate.
ETAPA II:
10 Iunie – 30 Septembrie 2013, are loc realizarea strategiei/planului de acțiune pentru anul școlar 2013 – 2014, a instituției de învățământ înscrisă în concurs. O prezentare a problemelor, obiectivelor propuse și acțiunilor vizate, precum și componența consiliului de sănătate creat la nivel de instituție va fi trimisă în format electronic, pe e-mail, la adresa alimenteazatecusanatate@gmail.com, până la data de 1 Octombrie 2013. Recomandăm ca strategia să conțină o descriere a problematicii de sănătate la copii, la nivelul școlii/grădiniței/liceului înscris, urmată de un obiectiv general și de obiective specifice, măsurabile, realiste și încadrate în timp (SMART), precum și de acțiuni concrete propuse pentru atingerea acestora.
ETAPA III:
În perioada 2 Octombrie 2013 – 15 Mai 2014, va avea loc implementarea strategiei/planului de acțiune. Menționăm faptul că în această perioadă de implementare, reprezentanți Salvați Copiii Iași, împreună cu specialiștii în domeniu, vor efectua vizite de monitorizare în instituțiile de învățământ înscrise în concurs.
ETAPA IV:
15 Mai – 20 Mai 2014, se va trimite un raport a principalelor acțiuni și rezultate obținute, la adresa alimenteazatecusanatate@gmail.com. Recomandăm ca raportul să fie însoțit de fotografii/filmulețe/alte materiale cât mai sugestive din cadrul activităților.
ETAPA V:
20 Mai – 1 Iunie se va realiza evaluarea programelor de către juriul stabilit de organizatori.
Juriul va fi compus din : reprezentanţi Salvaţi Copiii Iaşi, reprezentanți ISJ, reprezentanţi PANIFCOM, voluntari Salvaţi Copiii, specialişti în domeniu.
Criterii de jurizare: a) cunoașterea problemelor cu care se confruntă și intervenția pentru rezolvarea lor b) relevanţa strategiei/planului de acțiune în relaţie cu tema concursului; c) originalitate, creativitate d) rezultatele obţinute/impact; e) lucrul în echipă; f) număr de beneficiari și implicarea lor; g) schimbări cu impact pe termen lung la nivelul școlii (de politică, viziune, obiective, rezultate)
Jurizarea constă în acordarea punctajului de către membrii juriului pentru programul validat să participe în concurs. Punctarea se va face pe fiecare criteriu în parte cu note de la 1 la 5. Nota finală a unui proiect va fi suma notelor acordate de către jurizanţi proiectului respectiv.
• Școlile care vor avea un punctaj cuprins între 30 și 35 de puncte (maximum acordat de jurizanți), va fi certificată de Salvați Copiii „Școala copiilor sănătoși”. Nu se acordă locurile I, II și III. Dacă îndeplinesc criteriile toate școlile pot fi declarate și certificate „Școala copiilor sănătoși”.
• Asociaţia validează şi anunţă rezultatele finale oficiale, în termen de 20 de zile de la încheierea jurizării. Titlul și certificatul „Școala copiilor sănătoși” va fi oferit într-un cadru festiv, la care vor participa reprezentanții consiliului de sănătate din fiecare instituție.
Primul an de activitate s-a încheiat cu participarea a 11 instituții de învățământ din județul Iași, (aprox. 2500 de elevi informați, aprox. 500 de părinți informați și aprox. 50 de cadre didactice implicate direct în derularea activităților), ce ne-au demonstrat că alegerile sănătoase sunt cele mai sănătoase, demne de urmat!
Adresa: Aleea Ion Simionescu, nr.6, Bl. i5, PT 15 Dacia, 700408, Iasi, Romania
Telefon: +40 232 219 986 | Fax: +40 232 219 986
Email: iasi@salvaticopiii.ro