Fiecare kilometru alergat la Semimaraton Iași înseamnă o nouă zi de școală pentru un copil!

 

Iași, 08 Martie 2018 – Salvați Copiii Iași este din acest an co-organizator alături de Rotary Club Iași Copou la Semimaraton 2018 al cărui start va avea loc în 22 aprilie 2018, în față Palatului Culturii.

Inițiativa își propune să vină în sprijinul educației școlare, în condițiile în care peste jumătate dintre copiii din ţară noastră se află în risc de sărăcie sau excluziune socială – cel mai mare procent înregistrat de la aderarea României la UE şi aproape dublu faţă de media europeană.

Semimaraton Iaşi este un eveniment sportiv ce promovează mişcarea (alergarea în aer liber) şi un stil de viaţă sănătos, se adresează şi este oferit tuturor ieşenilor, indiferent dacă doresc să alerge, să susţină, să doneze sau doar să se bucure de o nouă oportunitate de a promova valorile de care suntem atât de mândri: istoria, tradiţia şi cultura Iaşului, spiritul liber şi tolerant al locuitorilor lui.

În funcție de nivelul pregătirii sportive, participanții își pot alege una dintre cele 4 curse din competiție:  Semimaraton individual (21 km), Semimaraton ștafetă (2 x 10,5 km), Cros – Cursa individuală (10,5 km), Cursa populară (2,5 km), Cursa pentru copii.

 „Semimaraton Iasi a devenit o tradiție pentru orașul nostru. Este un eveniment care pune orașul nostru pe harta marilor orașe unde au loc evenimente de acest gen. Am creat o comunitate de alergători care se întâlnesc anual la Iași pentru a concura la probele de alergare. Vom celebra și în acest an împreună cu ieșenii mișcarea, sănătatea, caritatea. Ideea organizării unui semimaraton, competiție sportivă care supune concurenții unui efort fizic și psihic deosebit, s-a născut din asocierea imaginii maratonistului epuizat cu cea a luptei unui copil, fără resurse materiale sau financiare, pentru a-și realiza studiile și a deveni o rotiță esențială în mecanismul societății noastre. Astfel, Semimaratonul de la Iași vizează două cauze caritabile: pe de o parte, copiii din mediul rural care au  rezultate școlare foartebune dar nu au condiții materiale și financiare pentru a face performanță, pe de altă parte, copii din mediul urban care provin din medii dezavantajate și sunt în risc de a abandona școala din cauza condițiilor neprielnice din famile. – Bogdan Mindirigiu, Președinte Rotary Club Iași Copou

 Alergătorii ediției Semimaraton Iași 2018 vor transforma kilometri în educație alergând pentru două cauze:

Acesta se adresează unor comunității defavorizate din Iași – zona Şes Bahlui (cartierul Dacia), Cartierul Cantemir și Cartierul Alexandru cel Bun.  În fiecare an, prin acest program, sunt înscriși la școală 10-15 copii. Proiectul Căsuța cu Cireșe porneşte de la specificul relaţiei dintre sărăcie, excluziune socială şi abandon şcolar, situație care creează un fenomen social complex şi negativ ce se regenerează continuu. Asigurarea funcţionalităţii Centrului Căsuța cu Cireșe este esenţială pentru cei 120 de copii beneficiar ai proiectului, deoarece facilităm  accesul la educație și oferim premisele necesare pentru ruperea cercului vicios al transmiterii abuzului şi abandonului şcolar între generații.

Proruralis oferă burse pentru elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligență superior, ce provin din familii defavorizate. În prezent, Proruralis se află în al șaisprezecelea an de derulare și susține material, la liceele de elită din Iași, 100 copii cu vârstele cuprinse între 11 și 19 ani. De-a lungul timpului, beneficiarii burselor Proruralis au încheiat studiile în poziția de șef de promoție, au câștigat concursuri și olimpiade  școlare.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2013 – 2014 în județul Iași 948 copii  au abandonat învățământul primar și gimnazial, în anul școlar următor numărul a crescut  la 1021 de copii. Pentru anul școlar 2015—2016 se înregistrează o ușoară scădere a abandonului școlar: 930 copii din învățământul primar și gimnazial și 1169 din cel liceal și profesional au fost nevoiți să renunțe la școală, conform datelor prelucrate de la INS. Statistica oficială a abandonului școlar nu surprinde, însă, în totalitate dimensiunile neparticipării școlare (”copiii în afara școlii”), deoarece nu acoperă copiii care nu au mers niciodată la școală ori au abandonat școala în anii anteriori.

„În vederea promovării drepturilor copiilor şi asigurării accesului egal la educaţie pentru copiii din grupuri vulnerabile, Salvaţi Copiii Iași dezvoltă programe educaţionale de peste 15 ani. Prin activităţile derulate în cadrul centrelor educaţionale, Salvaţi Copiii contribuie la reducerea şi prevenirea abandonului şcolar prin oferirea de servicii complementare, educaţionale, sociale, de consiliere juridică şi psihologică, copiilor din grupuri vulnerabile şi familiilor acestora. Astfel, programele noastre contribuie direct la reducerea sărăciei educaționale și materiale. Combaterea inegalității de șanse în copilărie, prin înlăturarea barierelor care îi împiedică pe copii să își dezvolte abilitățile și capacitățile, reprezintă strategia cea mai eficientă și mai puțin costisitoare menită să rupă ciclul sărăciei și marginalizării.” Ioana Atasiei, Președinte Salvați Copiii Iași.

Din acest an alergătorii pot deveni ambasadori fundraiseri. Tu sau echipa ta poți strânge fonduri la Semimaraton Iasi pentru ca fiecare copil din Căsuța cu Cirese să aibă o șansă mai bună la educație! Fiecare alergător poate alege să devină ambasador fundraiser pentru copii, accesând următorul link: https://semimaratoniasi.ro/cauze-umanitare/vreau-sa-devin-fundraiser/

Mai multe noutăți privind Semimaraton Iași pot fi urmărite aici: https://www.facebook.com/semimaratoniasi/

https://semimaratoniasi.ro/

Mulțumim sponsorilor și partenerilor evenimentului:

Sponsor Title: Europa FM

Sponsori  Gold: OXYGEN, United Business Center, Palas Mall,  Digi Mobil, Wink, Vivertine Magnius, Unreel Media

Sponsori Silver: AFTERHILLS, Digi-Tale, E-CONT, September Media

Sponsori Bronze: BMW Apan Motors, Arcadia Spitale și Centre Medicale, AlmavivA Services, Dopopoco, Auchan Retail, A & S MED WAREHOUSE

Parteneri: Petru, Isostar, Cobyul, AtletIS, CIUC, Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, Dainty, FIKA

Parteneri organizare: Asociația People for Sport, Asociația Elite Running

Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, I.S.U.J.Iași și Smurd Iași

Parteneri Media Principali: Radio România Iași, Iasi TV Life, Radio Hit, Ziarul de Iași, Iași FUN, Evenimentul, DIGI 24, inoras.ro, Impact FM, Curierul de Iași, Bună Dimineața Iași, Tele M, Affichage, Alerg.ro, Adrenallina, Agora Press

Persoană de contact:

Coordonator program

Liviu Adrian Măgurianu / 0723.271.605 / iasi@salvaticopiii.ro