Iași, 17 februarie 2016. Salvați Copiii Filiala Iași lansează la nivel local campania ”Un gest pentru o viață!” – campanie ce își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1700 de nou-născuţi. La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an moare. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,8 la 1000 de copii născuţi vii în 2014, cauza principală fiind naşterile premature. Mortalitatea infantilă în regiunea de Nord-Est a țării se ridică la 9,7 la mie, iar în județul Iași la 8,7 la mie. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Prin campania de reducere a mortalității infantile, începută de Salvați Copiii în urmă cu trei ani, s-au investit 7.300.000 de lei în dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternități și secții de nou-născuți din 34 de județe ale țării. Unitățile dotate de Salvați Copiii au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur. De asemenea, în cadrul programului, 18.900 de mame, gravide și copii din 31 de comunități defavorizate au primit suport medical și material.

Mai mult, în anul 2015, cu ajutorul comunității ieșene, s-a reuşit dotarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași cu un aparat de ventilație asistată pentru copii, în valoare de 18.000 de euro. Tot pe plan local, din fondurile colectate în anii anteriori, în cadrul aceleiași campanii, s-a reușit dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza-Vodă” Iaşi cu un incubator de transport în valoare de 11.718 euro, și echiparea Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi şi Secţia de Neonatologie a Spitalului Orăşenesc Hârlău, cu aparatură în valoare de 23.600 euro.

Cu toate acestea, în România există, în continuare, zeci de secții de nou-născuți în care copiii născuți înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădarnicite de lipsa unor minime dotări.

În anul 2016, Salvați Copiii Iași își propune să doneze echipamente medicale necesare Spitalului Municipal Pașcani și Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Salvați Copiii Filiala Iași organizează două evenimente de strângere de fonduri:

–          Un gest pentru o viață!, campanie organizată la Palas Mall Iași, în perioada 20-21 februarie 2016, orele 10.00-22.00. În cadrul campaniei vor fi organizate ateliere pentru copii, vor fi promovate mesajele campaniei și se vor personaliza body-uri nou-născuți cu mesaje speciale. De asemenea, cei care doresc să susţină demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, vor fi invitați să facă donații și prin SMS– o pot face lunar, cu un SMS la 8844 cu textul ”SALVEZ”.

–          Concert caritabil ”Un gest pentru o viață!”, organizat la Casa de Cultură a Studenților Iași, pe data de 11 Martie 2016, promovând tinerii artiști locali: Amir Memories Band (Amir finalist la X Factor), Mihai Popistașu Live Band (Mihai Popistașu – finalist Vocea Romaniei), Andrei Leonte (câștigător al primei ediții a emisiunii X Factor România).

Mulţumiri susţinătorilor și partenerilor campaniei din Iași: Crescento Print, Palas Mall Iași, Casa de Cultură a Studenților, fotograf Alexandru Cucireve, fotograf Bogdan Carp, Sante Junior, Maura Anghel, Raluca Daria Diaconiuc, Adrian Mironescu, Dana Burlacu Visternicu, Vlad Baba, Amir Memories Band, Mihai Popistașu Live Band, Andrei Leonte, Universul Latino, Grădinița Kids Garden, Alma Latina, Promo Top, Optica Medicală Vision for You, Atelier Celebro, Restaurant Traian, Kasta Morrely Kids, Reflex Dance Academy.

 –––––––––––––––-

Contact:

Irina Hazincop

Coordonator program Salvați Copiii Iași

Mobil: 0731 834 729, e-mail: iasi@salvaticopiii.ro