Donează

Donează

Împreună putem face o schimbare semnificativă, îndreptând traseul celor mici spre o viață mai bună!

Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE

Copii singuri acasa

Plecarea parintilor la munca in strainatate este un fenomen extrem de ingrijorator care lasa urme adanci in ochii luminosi ai copiilor.

În ultima perioadă, România s-a confruntat cu o migrație economică masivă a populației către ţările cu o economie mai dezvoltată. Unul dintre efectele negative îl reprezintă așa-zisul fenomen al “copiilor singuri acasă“: copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, pentru care lipsa părinților generează schimbări în viața de zi cu zi, afectând, în multe cazuri, viața socială, bunăstarea emoțională și evoluția școlară a acestora.

În România, peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, conform statisticilor oficiale (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie). O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat însă că numărul acestora este mult mai mare: în 2007, era estimat un număr de 170.000 elevi de clasele V-VIII cu cel puţin un părinte la muncă în străinătate („Efectele Migraţiei: Copiii rămaşi acasă”, Fundaţia Soros, 2007), iar în 2008 un alt studiu, estima că la scară naţională, erau 350.000 de copii ai căror părinţi erau migranţi în străinătate („Analiză la nivel naţional asupra fenomenului copiilor rămaşi acasă prin plecarea părinţilor la muncă în străinătate”, UNICEF, Alternative Sociale şi Gallup România, 2008).

Preocupările Organizației Salvați Copiii pentru problematica copiilor singuri acasă datează de peste 8 ani, în urma cercetării realizate în 2007 în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, „Impactul migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă” fiind inițiate campanii de advocacy pentru îmbunătățirea protecției acestor copii, precum și servicii de intervenție directă în sprijinul lor.  Programul destinat susținerii copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, dezvoltat din 2010 pe baza recomandărilor cercetării mai sus-menționate,  se adresează deopotrivă copiilor şi părinţilor / persoanelor în grija cărora au rămas aceştia pentru a-i ajuta să depăşească perioada de criză cu care se confruntă. Serviciile de care au beneficiat până în prezent peste 4.100 de copii şi 3.100 de adulți constau în oferirea de suport educațional, psihologic și social.

Proiectul Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate, prin centre de zi beneficiază de finanțarea THE VELUX FOUNDATIONS.

Help-line și Platformă online

Serviciul de consiliere telefonică și online, unic la nivel național, oferă consiliere psiho-socială și juridică părinților și copiilor afectați de migrația economică, precum și persoanelor în grija cărora au rămas copiii. Linia telefonică gratuită (pe teritoriul României) este de un real ajutor specialiștilor din cadrul Serviciilor Publice de Asistență Socială, care au apelat pentru a se informa în legătură cu normele procedurale ce trebuie respectate în vederea delegării autorității părintești. Conținutul platformei online www.copiisinguriacasa.ro prin articolele și informațiile sale are ca și public țintă următoarele categorii: părinți/aparținători, copii, specialiști care, prin specificul activității lor, lucrează direct sau indirect cu copiii afectați de migrația economică.

Centrul de sprijin pentru copii cu părinții plecați la muncă în străinătate Iași

Centrul de Consiliere pentru Părinți Iași, Bd. Chimiei nr. 35, Bl. F2-1, Sc. A și B, parter, Iași

Telefon: 0748.076.056

E-mail: iasi@copiisinguriacasa.ro

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE