Donează

Donează

Împreună putem face o schimbare semnificativă, îndreptând traseul celor mici spre o viață mai bună!

Alătură-te astăzi cu o donație în valoare de 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult și ajută mai mulți copii să zâmbească și să înțeleagă că viața le poate împlini speranțele!

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE

Combaterea traficului de copii

Salvati Copiii Iasi desfasoara de mai mult de 10 ani activitati de prevenire a traficului de fiinte umane.

Protectia copiilor este o prioritate pentru Asociatia Salvati Copiii Iasi, aceasta desfasurand inca de acum 10 ani activitati de prevenire a traficului de fiinte umane.

COMBATEREA TRAFICULUI DE COPII

Protectia copiilor este o prioritate pentru Asociatia Salvati Copiii Iasi, aceasta desfasurand inca de acum 10 ani activitati de prevenire a traficului de fiinte umane.

Echipa de specialisti intervine atat in mediul urban cat si in mediul rural, in sprijinul copiilor proveniti din familii cu situatie financiara deficitara sau care prezinta riscuri de a fi exploatati si a familiilor acestora, a copiilor care stau mult pe strazi, a celor proveniti din comunitati defavorizate.

Programele desfasurate urmaresc:
– informarea copiilor si familiilor cu privire la protectia persoanei,
– identificarea pericolelor existente si a persoanelor care ii pot sprijini in luarea unor
decizii sau la care pot apela in situatii dificile,
– identificarea propriilor resurse pe care le pot folosi pentru a depasi situatia actuala.

Toate acestea se realizeaza in reteaua familie-scoala-comunitate, retea care are un rol decisiv in prevenirea si diminuarea fenomenului de trafic.

Art.89
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva abuzului, neglijarii, exploatarii, traficului, migratiei ilegale, rapirii, violentei, pornografiei prin internet, precum si a oricaror forme de violenta, indiferent de mediul in care acesta se afla: familie, institutii de invatamant, medicale, de protectie, medii de cercetare a infractiunilor si de reabilitare/detentie, internet, mass-media, locuri de munca, medii sportive, comunitate, etc.

Art. 91
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca sau activitate domestica ori in afara familiei, inclusiv in institutii de invatamant, de protectie speciala, reeducare si detentie sau in domeniul cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, ce comporta un risc potential sau care este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale. (legea 272/2004 republicata in 2014)

In perioada anilor 2005-2008 s-a observat o crestere a fenomenului migraţiei ilegale si a traficului de fiinte umane in tarile din Sud–Est-ul Europei. Romania fiind una dintre ele, Salvati Copiii Iasi s-a implicat activ in lupta impotriva traficului, continuand aceasta activitate pana in prezent.

PROGRAMUL REGIONAL DE RASPUNS LA TRAFICUL DE COPII IN SE EUROPEI

Activitatile desfasurate in perioada 2009 – 2011 in cadrul fazei a III-a a Programului Regional de Raspuns la Traficul de Copii in SE Europei, s-au derulat in Romania ( in judeţele Iaşi si Suceava), in Albania, Serbia, Kosovo, Bosnia – Herţegovina, Bulgaria şi Muntenegru, sub coordonarea Save the Children in Albania.

Echipa Salvati Copiii Iasi a lucrat cu elevi, cadre didactice, bibliotecari, politisti, asistenti sociali, reprezentanti ai institutiilor statului si organizatiilor neguvernamentale din zonele urbane si rurale considerate „cu risc ridicat” ale judetului.
Scopul principal a fost protectia copilului aflat in situatii vulnerabile (comunitati sarace, copii rromi, copii cu parinti plecati in strainatate, copii cu nivel scazut de educatie sau cu abandon scolar, victime ale abuzului).

Activitatile propuse de specialistii Asociatiei Salvati Copiii Iasi au urmarit:
» Pregatirea copiilor alesi ca peer-educator (reprezentanti ai grupurilor de copii) pentru a-i transforma in surse de informatii si formatori ai grupurilor de copii de varste apropiate, referitor la fenomenul traficului de fiinte umane. Dupa implicarea in activitati acestia s-au considerat mai eficienti, s-au declarat capabili sa faca fata oricarei situatii problematice si sa gaseasca mai multe solutii pentru o problema, sa munceasca sustinut pentru a depasi obstacolele; au descoperit ca sunt mult mai sociabili; au sustinut activitati de informare si dezbatere cu elevii, profesorii si reprezentantii institutiilor (primarie, politie); si-au exprimat parerea in legatura cu problemele care ii privesc in relatia cu parintii, mult mai des decat inainte de implicarea in proiect.
» Organizarea de activitati in cadrul comunitatii vulnerabile (reprezentata de parinti, profesori si autoritati locale) in care sa se observe importanta implicarii majore a copiilor in procesul de luare a deciziilor si de informare.
» Realizarea unor studii, si materiale avand ca scop “Copii victime al traficului sau aflati in situatii de risc au beneficiat de”:
– consiliere individuala in cadrul careia s-au confruntat cu emotiile legate de trauma sau emotiile neplacute din situatii dificile,
– activitati educationale in care au fost incurajati sa isi dezvolte abilitatile de socializare si relationare, capacitatea de a-si construi o retea de suport,
– consiliere sociala oferita parintilor si apartinatorilor legali, referitor la drepturile de care beneficiaza si actiunile pe care le pot intreprinde pentru a le accesa,
– sprijin financiar care i-a ajutat sa acopere nevoile zilnice (haine, alimente, rechizite).

Cel mai important aspect care a condus la succesul proiectului in zona Iasi consideram ca a fost relatia apropiata si constanta, atat cu beneficiarii, cat si cu peer-educators si peer leaders. Acestia s-au deschis catre membrii echipei, fiind mai cooperanti si increzatori in ei insisi dupa participarea la activitatile organizate.

O alta implicare importanta a fost Unitatea Mobila care a permis deplasarea in zonele greu accesibile. Copiii erau foarte fericiti si atrasi de activitatile Unitatii Mobile care venea in comunitate, in zona in care ei se jucau si in care alti actori sociali (reprezentanti ai institutiilor statului ) nu aparusera. Membrii echipei propuneau activitati interesante, foloseau materiale didactice atractive. Pentru unii copii era prima ocazie de a vedea o creta si de a constata ca scoala/ invatatul poate fi amuzant.

DONEAZĂ PENTRU DREPTUL LA EDUCAȚIE