Iași, 14 septembrie 2016.Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Iaşi, organizează workshop-ul cu tema „Modalităti de identificare a copiilor victime ale violenței domestice de către specialiștii din diferite domenii” la Centrul Județean de Incluziune Socială – DGASPC Iași, din strada Codrescu nr.6 Iași.

 Evenimentul face parte din seria de workshop-uri formative pentru grupurile consultative locale din 10 comunități rurale din județul Iași, (Probota, Răducăneni, Șcheia, Belcești, Ceplenița, Erbiceni, Mironeasa, Drăgușeni, Popești, Scînteia), implementate în cadrul proiectului ”ZOOM IN comunitate”, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul ”ZOOM IN comunitate” își propune dezvoltarea serviciilor specializate în reabilitarea copiilor expuși la violență (în cadrul familiei sau școlii) din zonele urbane și rurale ale regiunii de Nord Est în vederea asigurării protecţiei şi menţinerii la un nivel optim al sănătăţii, siguranţei şi stării de bine a acestora.

În România, la finalul anului 2013, 63% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinții lor, iar 87% dintre elevi mărturiseau că au fost cel puțin odată implicați într-o situație de abuz verbal din partea unui cadru didactic. Astfel, nu este surprinzător faptul că nivelul de violență pe care copiii îl manifestă în relație cu colegii / prietenii lor, să fie crescut considerabil; ba mai mult, nuanțele comportamentelor violente în care copiii sunt implicați deopotrivă ca victimă, agresor și martor, s-au diversificat, degenerând adesea în ceea ce studiile de specialitate definesc ca fiind bullying, respectiv, un comportament agresiv intenționat, menit să provoace disconfort sau durere, care implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, și se manifestă repetitiv, regulat (Limber, 2002; Olweus, 1993a; Nansel et al., 2001).

În baza cercetării „Bullying-ul în rândul copiilor – Studiu sociologic la nivel național” , realizate de Salvați Copiii România în 2016, în mediul şcolar, 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying. De asemenea, datele arată că 24% dintre copiii respondenți au fost umiliți sau făcuți de rușine în grupul de egali, 31% dintre copii au fost excluși din grup, 32% dintre copii spun că au fost împinși sau îmbrânciți de alți copii, în mod repetat, 39% dintre copii spun că au fost răniți ușor iar 16% că au fost bătuți în mod repetat la școală.

Diferit de alte forme de agresiune / violență printre copii, bullying-ul este un concept umbrelă ce ascunde comportamente variate cu stabilitate crescută în timp, ascunse de adulți, ce continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție.

O componentă a proiectului „ZOOM IN comunitate”, intervine direct în comunitate, prin extinderea modelelor de răspuns comunitar coordonat în cazurile de violenţă în zece comunități rurale din județul Iași pentru 50 de membri din grupurile consultative locale în vederea dezvoltării abilităților acestora de a implementa strategii de securitate comunitară eficiente şi active pentru protecţia copiilor expuși la violență.

Pentru mai multe detalii, persoană de contact coordonator proiect Corina Mighiu, e-mail ccp.iasi@salvaticopiii.ro sau tel: 0748 076 056