loader image

Si noi avem drepturi!

“Fiecare dintre noi trebuie sa beneficieze de respectarea drepturilor sale indiferent de dificultatile economice sau politice prin care trece tara noastra. Avem nevoie sa fim protejati impotriva violentei si discriminarii, sa ne putem exprima opinia si sa avem modele de educatie si comportament care sa ne faca cetateni europeni si parinti mai buni in viitor”, Laura -17 ani.

Romania a ratificat Conventia pe 28 septembrie 1990 prin Legea nr.18/1990 si s-a inspirat din aceasta atunci cand a elaborat Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Astfel, drepturile copilului fac in prezent obiectul unei noi legi, aliniate la acquis-ul comunitar si in concordanta cu conventiile internationale in domeniu, la care romania este parte.
Copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasa la parintii naturali, în familii substitutive, în institutii de îngrijire sau la scoala. Parintii si familiile, grupurile profesionale care lucreaza cu copiii, dar si orice cetatean responsabil ar trebui sa stie de existenta acestor drepturi.

Politistii si judecatorii sunt cei care au sarcina sa aplice legea, dar toata lumea (în special cine lucreaza cu copiii) are obligatia sa raporteze cazuri de abuz sau neglijenta îndreptate asupra copiilor. Autoritatile publice locale si centrale au obligatia prin noua lege de a garanta si promova drepturile copilului.

Noua lege pentru drepturile copilului stabileste foarte clar, pentru prima data, ca principala responsabilitate de a creste un copil revine mai intai de toate parintilor naturali ai acestuia. Legea obliga de asemenea comunitatea locala sa sprijine copilul si familia.

Statul are rolul de a fi garantul acestor drepturi si de a asigura respectarea lor, promoveaza ideea serviciilor alternative de tip familial, acestea fiind un real sprijin pentru prevenirea separarii copilului de parintii sai.
Daca drepturile îi sunt încalcate, copilul este expus unor mari riscuri: dezvoltare fizica si mentala anormala, sanatate precara, neinscriere in sistemul de invatamant, abandon scolar, lipsa unui adapost. Este de datoria noastra, a tuturor, sa prevenim incalcarea drepturilor copilului si sa facem posibila aplicarea acestei noi legi, care isi propune sa promoveze respectarea drepturilor tuturor copiilor din Romania.

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!