loader image

Scoala Mobila

Şcoala Mobilă este un instrument educaţional  conceput pentru copiii neşcolarizaţi / cu risc de abandon şcolar. Acest instrument este adaptat atât  tehnic cât şi pedagogic la realitatea copiilor cu dificultăţi şcolare, iar scopul principal este de a oferi servicii educaţionale stradale.

Şcoala Mobilă este construită pe un sistem cu 4 roţi, care permite lucrătorilor stradali să o transporte cu uşurinţă în diferite zone ale oraşului. Şcoala Mobilă este  formată dintr-o serie de 5 table conectate între ele, care se pliază ajungând de la o dimensiune de jumătate de metru la  6 metri lungime. De aceste table se  ataşează  planşe magnetice structurate pe diferite domenii: drepturile copilului, literatură, matematică, vocabular, educaţie pentru sănătate, terapie creativă, prevenire consum droguri, prevenire prostituţie, prevenire HIV / SIDA.

rsz_1interior_scoala_mobila

Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi deţine în prezent peste 300 de materiale educaţionale care pot fi ataşate Şcolii Mobile.

Scopul Şcolii Mobile este de a reda încrederea copiilor şi a familiilor în reuşita socială şi personală prin intermediul educaţiei. Activităţile educaţionale stradale sunt primul pas în procesul de reintegrare sau integrare şcolară a copiilor, contribuind la diminuarea lacunelor educaţionale şi la creşterea stimei de sine a copiilor care au înregistrat eşec şcolar repetat. Conceptul şcolii mobile se  bazează pe principiul: dacă tu nu poţi veni la şcoală, vine şcoala la tine.

Importanţa desfăşurării unui astfel de proiect la nivelul comunităţilor defavorizate, constă nu numai în a învăţa copii să citească, să scrie sau să numere. A le dezvolta stima de sine și încrederea în forțele proprii reprezintă un obiectiv funfamental al programului. Ca rezultat al umilinţelor, abuzurilor, violenţei, înfometării şi bolilor repetate cu care se confruntă în mod obişnuit, mulţi copii aflaţi în dificultate au o stimă de sine scăzută şi o imagine de sine negativă. Cu toate acestea, stima de sine joacă un rol principal în procesul de reabilitare şi reintegrare socială. Filosofia Şcolii Mobile constă în a identifica talentele şi calităţile copiilor, creând un mediu constructiv şi pozitiv, propice dobândirii stimei de sine şi respectului de sine. Activităţile sunt concepute pentru a menţine viu interesul copiilor, dar în acelaşi timp, sunt configurate să faciliteze dobândirea anumitor deprinderi şi informaţii care-i vor ajuta în integrarea socială şi şcolară.

Şcoala Mobilă presupune o adaptare a procesului educaţional la realitatea copiilor din comunităţile defavorizate, precum şi o modalitate de a creşte eficienţa intervenţiei sociale.

Implementarea acestui proiect în România a fost posibilă cu sprijinul Organizaţiei Mobile School Belgia.

                                                                                         www.scoalamobila.ro

 

ATELIERE MOTIVAȚIONALE

 

În cadrul proiectului Școala Mobilă realizăm și ateliere motivaționale pentru copii și tineri. Le acordăm sprijin astfel încât ei să se dezvolte în potențiali fomatori de opinie și le oferim oportunitatea de a-și dezvolta un viitor durabil pentru ei înșiși, pentru societate și pentru întreaga planetă.

Învățămintele care stau la baza programului educațional non-formal pe care ni-l propunem prin intermediul atelierelor motivaționale sunt cele descoperite la cazurile de copii și tineri pe care i-am întâlnit  la Școala Mobilă. Aceștia nu ştiu să scrie, să citească şi au resurse limitate, dar își folosesc toate talentele native pentru a supravieţui și pentru a se dezvolta.  Poveștile lor de succes devin resurse educaționale și motivaționale, pe care dorim să le transmitem mai departe prin ateliere personalizate pentru copii și tineri.
Abilitățile copiilor și tinerilor de la Școala Mobilă sunt fundamentul pentru programele noastre educative și ne propunem să îi învățăm și pe alți copii să se folosească de resurse personale precum: reziliența, creativitate și empatia.

rsz_ateliere_motivationale_interior_scoala_mobila

Cui ne adresăm?

Atelierele se adresează tuturor copiilor, adolescenţilor şi tinerilor care doresc să-și dezvolte atitudinile pro-educaționale şi motivaţia intrinsecă de învăţare.

 

1. Ateliere motivaționale pentru copii cu vârsta între 6-13 ani

În cadrul acestui atelier, formatorii Școlii Mobile vor oferi o prezentare vizuală despre copiii străzii. Vor fi folosite fotografii și povești pentru a familiariza elevii cu problema copiilor străzii, precum și cu aspecte legate de funcționarea și impactul Școlii Mobile.
După o prezentare generală, elevii vor avea posibilitatea să experimenteze Școala Mobilă în grupuri mici.

Durata: în funcție de numărul de participanți
Participanți: minim 30 – maxim 90
Donație: 10 lei/participant

2. Ateliere motivaționale pentru copii cu vârsta 14 +

Pentru copiii cu vârsta de peste 14 ani se organizază 3 tipuri de ateliere: creativitate, empatie şi rezilienţă. Aceste ateliere aduc în prim plan poveştile reale ale copiilor străzii  precum şi modul lor de a gândi şi acţiona. Care sunt caracteristicile copiilor care au depăşit cu succes situaţii covârşitoare de viaţă? Cum facem să ne păstrăm o atitudine pozitivă chiar şi după un eşec? Cum putem să apreciem în mai mare măsură facilităţile la care avem acces? Iată doar o parte de întrebări la care participanţii vor găsi răspuns în cadrul acestor workshop-uri.
Durata: 2 ore/atelier
Participanți: maxim 25
Donație: 600 lei/atelier  

Cine sunt trainerii?

Trainerii sunt psihologii, asistenții sociali sau pedagogii asociației Salvați Copiii Iași implicați în proiectul Școala Mobilă.

Înscrieri pentru ateliere

Înscrierile se pot face individual (pentru fiecare participant) sau pot fi înscrise grupuri.
Atelierele motivaționale Școala Mobilă pot fi organizate atât la sediul Salvați Copiii Iași  cât și  în școli, centre educaționale sau companii.

Pentru a înscrie un copil (sau un grup de copii) în program sau pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect puteți să ne contactați:
– telefonic: 0731 834 730

– email: office@scoalamobila.ro

– pe site-ul campaniei: http://www.scoalamobila.ro/ateliere-motivationale!

 

Fondurile adunate în urma donațiilor pentru Atelierele Motivaționale vor fi reinvestite în proiectul Școala Mobilă, care are ca scop sprijinirea socială și educațională a copiilor aflați în dificultate.

 

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!