Organizaţia Salvaţi Copiii a donat pe 30 iunie 2014, Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași și Spitalului Orășenesc Hârlău aparatură în valoare de 23.600 de euro, constand intr-un un aparat de suport respirator si un incubator nou-nascuti .

Acţiunea deschide seria unor dotări de peste 115.000 de euro inițiate de Salvaţi Copiii în această săptămână, în care sunt incluse zece unități medicale din zona Moldovei (Roman, Botosani, Bacau, Vatra Dornei, Patrauti, Neamt, Vaslui, Focsani).

Reamintim că România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie. În regiunea Moldova, raportul este de circa 10,2 la mie, cu recorduri în județele Botoșani (12,4) și Bacău (12). Cifrele rămân disproporționate, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

„În spatele cifrelor se află vieți umane, iar în maternitățile din România prea mulți copii dispar în primele săptămâni de viață. Ne întoarcem astăzi în regiunea Moldovei pentru a dona două echipamente esențiale în primele zile de viață ale micuților născuți înainte de termen și pentru a atrage din nou atenția asupra sprijinului de care avem nevoie din partea oamenilor și a companiilor pentru a putea continua eforturile de salvare a copiilor născuți prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.