loader image

Reducerea mortalitatii infantile

Vizual Un gest pentru o viata 1Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2014, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1812 în 2012, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,8 la 1000 de copii născuţi vii în 2014 (conform Institutului Naţional de Statistică). La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile sunt naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a contribuit la dotarea a 58 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din ţară şi a dezvoltat programe de educaţie parentală pentru părinţi şi copiii acestora din comunităţi defavorizate. Mai mult, anul acesta, cu ajutorul dvs., am reuşit să donăm Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Sfânta Maria” Iași un aparat de ventilație asistată pentru copii, în valoare de 18.000 de euro.
 
Tot pe plan local, din fondurile colectate în anii anteriori, în cadrul aceleiași campanii, am reușit să oferim Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza-Vodă” Iaşi un incubator de transport în valoare de 11.718 euro, și să echipăm Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi şi Secţia de Neonatologie a Spitalului Orăşenesc Hârlău, cu aparatură în valoare de 23.600 euro.

Cu toate acestea, în România există, în continuare, zeci de secții de nou-născuți în care copiii născuți înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădarnicite de lipsa unor minime dotări.

 

Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar, cu un SMS la 8844 cu textul ”SALVEZ”.

Împreună putem susţine şansa la viaţă a fiecărui copil din România!

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!