loader image

Protectie impotriva violentei

Copilul este influentat de actiunile celor din jurul sau. Astfel ceea ce vede in familie, in gradinita sau scoala, pe strada sau la televizor poate avea un efect benefic (modele demne de urmat), il poate speria sau ii poate oferi un model nedorit de comportament. Scopul nostru, al adultilor este protejarea copilului de orice forma de violenta sau abuz, pentru a-i permite sa creasca echilibrat.

Principalele forme ale violentei sunt:

» violenta fizica (lovituri, gesturi care presupun folosirea fortei fizice);
» violenta verbala (cuvinte jignitoare, „etichete”);
» violenta psihica sau emotionala (amenintari constante si nerecunoasterea valorii personale a copilului).

Aceste forme ale violentei pot conduce la :
» abuzul sexual (copilul este obligat/incurajat sa vada sau sa participe la activitati sexuale necorespunzatoare varstei lui);
» abuzul economic (adultul profita de beneficiile materiale obtinute de pe urma muncii copilului, impiedicandu-i dezvoltarea normala prin diminuarea orelor destinate somnului, jocului, scolii, etc…).

Salvati Copiii Iasi sustine promovarea si respectarea drepturilor copilului, inclusiv protectia impotriva violentei asupra copilului, prin:
» realizarea de intalniri cu cadrele didactice, asistentii sociali, reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor neguvernamentale. Una din temele abordate implica disciplinarea pozitiva in clasa/grupul de copii si reducerea violentei in mediul scolar/social.
» cursuri de disciplinare pozitiva adresate parintilor, necesare pentru a oferi masuri disciplinare care permit copilului sa se dezvolte, dar sa invete limitele comportamentului acceptat si asumarea consecintelor actiunii sale.
» activitati oferite copiilor cu ocazia zilelor internationale( 25 mai Ziua copilului disparut/exploatat sexual, 1 iunie Ziua copilului, 5 iunie Ziua Impotriva abuzului asupra copilului) in care acestia constientizeaza drepturile dar si obligatiile lor, gasesc alternative de actiune la situatii conflictuale, invata sa se protejeze de pericolele din jur .
»programe de dezvoltare a abilitatilor socio-emotionale prin care elevii invata sa-si cunoasca calitatile, sa-si controleze comportamentul in situatii neplacute, sa gaseasca moduri diverse de a actiona in situatii de conflict.

Copilul care a fost victima violentei sau abuzurilor beneficiaza de consiliere si terapie. Astfel se urmareste ca el sa isi revina emotional, sa invete cum sa se protejeze si sa stie la cine poate apela in situatii dificile.

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!