loader image

Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale

AVOCATURA PRO BONO – indicator al funcționării profesiei într-o democrație reală

 

În perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, Centrul de Resurse Juridice București a implementat proiectul Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaționale, în cadrul căruia Salvați Copiii Filiala Iași a avut rol de partener. Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Obiectivul proiectului a fost de a creşte capacitatea ONG-urilor şi a think-tank-urilor/centrelor de cercetare de a monitoriza şi a face advocacy, lucrând în coaliţie, pentru implementarea standardelor de drepturile omului în România prin utilizarea mecanismelor și standardelor internaţionale de drepturile omului (conveții/tratate internaționale în primul rând) la majoritatea cărora România este parte.

Astfel, proiectul a inclus:

  • O sesiune de formare pentru ONG-uri pe tema mecanismelor și instrumentelor internaționale de drepturile omului, ce a avut ca scop creșterea capacității ONG-urilor de a folosi aceste mecanisme și instrumente;
  • Redactarea a 5 documente de poziție/policy papers de către ONG-urile formate, cu asistența și contribuția CRJ, pe teme de interes comun pentru acestea. Activitatea a avut drept scop creșterea capacității ONG-urilor care deservesc grupuri vulnerabile/discriminate de a folosi standarde internaționale de drepturile omului pentru a problematiza situațiile cu care se confruntă persoanele discriminate și pentru a găsi soluții, lucrând impreună la redactarea acestor documente. Problemele abordate au fost: absența accesibilizării spațiului public pentru persoanele cu dizabilități; dificultatea de a obține acte de identitate pentru persoane vulnerabile, care nu pot face dovada domiciliului; absența unor centre pentru diseminarea culturii egalității de gen; nevoia de centre de primiri urgență pentru victimele violenței sexuale; nevoia de servicii avocațiale în regim pro bono;
  • Organizarea unei sesiuni de formare pentru jurnaliști pe tema Mecanisme și standarde internaționale pentru protecția drepturilor omului: instrumente pentru jurnaliști;
  • Redactarea unui material în domeniul combaterii infracțiunilor motivate de ură;
  • Organizarea unei Conferințe internaționale precedată de un seminar de formare pentru profesioniști din domeniul justiției, pe tema Combaterii infracțiunilor motivate de ură.

Salvați Copiii Iași a elaborat, alături de Centrul de Resurse Juridice București și ACTEDO Cluj- Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, asumându-și astfel, documentul de poziție: Avocatura PRO BONO – indicator al funcționării profesiei într-o democrație reală.

Deși dezvoltată de mulți ani în țări cu tradiție democratică, în unele dintre ele existând și facilități fiscale pentru astfel de servicii pro bono, în România, munca pro bono în domeniul juridic nu este reglementată, nefiind nici interzisă, iar practica este rar întâlnită. În același timp, din experiența organizațiilor neguvernamentale ce acordă diferite tipuri de sprijin în domeniul drepturilor omului și incluziunii sociale, nevoia de servicii juridice din partea celor mai vulnerabili și discriminați cetățeni este mare în România și neacoperită, ducând la o situație sistematică de lipsă de acces la justiție pentru cei vulnerabili.

Pornind de la acest fapt, solicităm profesiei avocaților din România, prin structurile sale de organizare și decizie, și în consultare cu organizații ce acordă sprijin persoanelor vulnerabile, să ia în discuție și să reglementeze acordarea de servicii juridice pro bono pentru cauze ce țin de drepturi fundamentale și accesul egal la justiție pentru persoane ce aparțin unor grupuri vulnerabile. Scopul reglementării trebuie să fie încurajarea practicii. Astfel, obținerea ajutorului trebuie să se facă în urma unei proceduri simple, ce reflectă esența caracterului liberal al profesiei, și care să nu pună obstacole birocratice în ceea ce privește accesul la serviciu.

Detalii despre document și despre proiect se pot consulta aici.

Material elaborat în anul 2015 în cadrul proiectului “Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale” finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro și implementat de Centrul de Resurse Juridice. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția granturilor SEE 2009-2014.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Persoană de contact- Salvați Copiii Filiala Iași

Ioana Nistor, jurist

ioana.nistor@salvaticopiii.ro, 0749 451 297

 

Persoană de contact- Centrul de Resurse Juridice

Delia Niță, Manager Program Antidiscriminare

delia@crj.ro, +40 729 120 383

 

 

 

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!