Iași, 14 noiembrie 2017.Ediția a III- a a Galei Zâmbet în Dar organizată de Salvați Copiii Iași pe data de 22 noiembrie 2017 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, își propune să strângă fondurile necesare pentru a asigura derularea programului Școală după Școală copiilor din Municipiul Iași aflați în risc de abandon și neparticipare școlară.

Mai mult de jumătate dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Un copil crescut în sărăcie are mai puține șanse la o educație de calitate, are acces limitat la servicii medicale și alimentație sănătoasă, la condiții de locuit și de trai adecvate, la sprijin familial și protecție împotriva violenței. În anul 2016, aproape 400.000 de copii cu vârsta între 3 – 17 ani nu urmau nicio formă de învațământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional).

În același timp, România alocă educației unul dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE. Astfel, țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2014 și 3,1 % în 2015, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, în 2014. Pentru a asigura accesul egal al tuturor copiilor la educație, Salvați Copiii Iași a dezvoltat în municipiul Iași trei centre educaționale în care peste 120 de copii au beneficiat de servicii de tipul „Școala după Școală”, servicii de dezvoltare a abilităților de viață, servicii de consiliere psihologică și socială. 

Ediția a III a a Galei Zâmbet în Dar organizată pe data de 22 noiembrie 2017 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași își propune să strângă fondurile necesare pentru a asigura derularea programului Școală după Școală copiilor din Municipiul Iași aflați în risc de abandon și neparticipare școlară.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2013 – 2014 în județul Iași 948 copii  au abandonat învățământul primar și gimnazial, în anul școlar următor numărul a crescut  la 1021 de copii. Pentru anul școlar 2015—2016 se înregistrează o ușoară scădere a abandonului școlar: 930 copii din învățământul primar și gimnazial și 1169 din cel liceal și profesional au fost nevoiți să renunțe la școală, conform datelor prelucrate de la INS. Statistica oficială a abandonului școlar nu surprinde, însă, în totalitate dimensiunile neparticipării școlare (”copiii în afara școlii”), deoarece nu acoperă copiii care nu au mers niciodată la școală ori au abandonat școala în anii anteriori.

”Dreptul la educație este un drept fundamental. Încălcarea acestuia și lipsa educației nu face decât să creeze un cerc vicios al sărăciei. Trebuie să rupem acest cerc și acest lucru se va realiza doar prin programe de educație care să păstreze copiii în școală, reducând astlfel excluziunea socială. Ne propunem si vom reuși să creştem nivelul de pregătire pentru şcoală, să facilităm accesul la educaţie preşcolară și să diminuăm riscul de abandon şcolar.

 Cum? Prin activitate constantă, responsabilă și susținută în centrele noastre educaționale. Programul Școală  după Școală înseamnă copii păstrați în sistemul de învățământ, înseamnă copii care au făcut un pas înainte în această societate. Haideți să nu ne mai uităm în jurul nostru, ci la noi. Noi suntem schimbarea. Noi suntem formatorii societății în care trăim și în care vor trăi copiii noștri.”, a explicat Ioana Atasiei, Președinte Salvați Copiii Iași.

Primul centru educațional inființat la Iași de Salvați Copiii Iași a fost în anul 2002. Din experiența de peste 15 ani a organizației la nivel local, integrarea în centre educaționale specializate are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor: 80% dintre cei peste 860 de copii beneficiari ai organizației au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program, în medie 25% dintre ei au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune.

Gala Zâmbet în Dar este la cea de a III a ediție și prin intermediul acestui eveniment, s-au strâns fonduri în valoare de 22.000 Euro şi, astfel, a oferit asistenţă pentru 329 de copii ce au fost incluşi în programele Salvați Copiii.

Comitetul de organizare a celei de a III a ediții -a a Galei Zâmbet în Dar îi are în componenţa sa pe: Amalia Georgescu, Adrian Mironescu, Cristi Grăunte, Loredana Manea, Ioana Atasiei, Ines Dumitriu și Irina Hazincop.

Parteneri principali: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Wiron, Celebro, Ageo, Ines Roaks

Sponsori: Inatech, Focality, Kosarom, Wink, World Class, Aqua Carpatica, Hotel Perla

Parteneri: Primăria Municipiului Iași, Palatul Copiilor, Opera Națională Română Iași, Blanca, Restaurant Traian, Restaurant Plopii Fără Soț, Cotnari, Saria, TransGigel, Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale, Gustul Natural, Papilio Flowers, Avisso, temariti.ro, TopKids, Hoinar Event, Soft and Grace, AmbraSign, Zenna, Chotronette, Cabina ZOOM, Veggies, Panere, Serviciul Voluntar de Ambulanță, MMD Group, Ford ATI Motors Holding Iași, Vision for You, Leontin Păun, Felix Aftene, Alina Avram, Alexandru David, Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași, Mihaela Iacob, Film Event, Simba, Dainty, VIORICA, Thundra, Tulip, Tynmbark, Vale Putna, Speed Fit, Atelier Aerial, Dance Sensation, Media Global, Lex Copy Center

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii Filiala Iași este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit care militează activ pentru drepturile copilului și protecția copilului. Activând în comunitatea ieșeană de 26 de ani, asigurăm servicii prin programele și proiectele noastre și aducem zâmbete pe fețele copiilor. Alături de partenerii și sponsorii noștri, am reușit să facem o copilărie mai frumoasă pentru mai bine de 100 000 de copii ce trăiau în sărăcie extremă, încălcându-li-se astfel dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală. În prezent, organizaţia desfăşoară programe în 6 județe ale regiunii de Nord Est a României, are 200 de membri şi peste 100 de voluntari, în majoritate tineri.

–––––––––––––––––––––––––––-

 

Persoană de contact:

Coordonator Serviciu

Irina Hazincop / 0731.834.729 / irina.hazincop@salvaticopiii-iasi.ro