loader image

Educatie pentru sanatate

Este întotdeauna mai uşor să previi decât să tratezi, ne va spune orice medic şi de aceea educaţia pentru sănătate este esenţială. Un stil de viaţă sănătos este de nepreţuit la fel ca şi o educaţie pentru sănătate solidă.

Un procent îngrijorător al copiilor din România au un stil de viaţă departe de a fi sănătos – au înlocuit mişcarea fizică, sportul, cu TV-ul şi calculatorul, fumează şi consumă alcool săptămânal de la vârste din ce în ce mai fragede.

Consecinţele se văd în numărul din ce în ce mai mare al copiilor diagnosticaţi cu obezitate. Mai mult de un sfert dintre adolescenţi sunt nemulţumiţi de felul în care arată şi dispuşi să recurgă la măsuri extreme, de tipul înfometării sau pastilelor de slăbit, pentru a pierde din kilograme. Salvaţi Copiii îşi doreşte să ajute cât mai mulţi copii să se întoarcă la reperele unei vieţi sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat şi armonios.

Alimenteaza-te cu sanatate

alimenteza-te cu sanatateÎncepând cu anul 2012, Salvaţi Copiii Iaşi în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași derulează proiectul „Alimentează-te cu sănătate”, ce îşi propune promovarea alimentaţiei sănătoase şi a mişcării fizice în rândul copiilor – drept fundamental al copilului pentru prevenirea sedentarismului, a obezităţii şi a bolilor cronice în rândul acestora. Proiectul este finanțat de Grupul de firme PANIFCOM Iași.

Acest scop este îndeplinit prin formarea şi implicarea activă a profesioniştilor în domeniu (cadre didactice, psihologi şcolari) din Municipiul Iaşi în activităţi educative de promovare a alimentaţiei sănătoase şi de luptă împotriva sedentarismului la vârste mici, promovarea conceptelor de stil de viaţă sănătos la nivelul întregii comunităţi prin evenimente şi campanii specifice, precum şi de informare – educare a tuturor categoriilor de copii, de la preşcolari la liceeni.

Nu în ultimul rând, proiectul are şi o componentă de asistenţă recuperatorie de tip terapeutic pentru copiii cu tulburări de alimentație (bulimie, anorexie, obezitate), iar pentru a crea şi un mijloc online de informare şi documentare pentru grupul ţintă al proiectului, a fost creat site-ul www.copii-sanatosi.ro .

Află mai multe despre program aici: www.copii-sanatosi.ro.

 

Alegeri sanatoase

Organizaţia Salvaţi Copiii, cu sprijinul financiar al Kaufland, în parteneriat cu Asociaţia Şcoala pentru Sănătate și Agenţia Naţională Antidrog, a lansat un proiect național de educație pentru sănătate prin intermediul căruia, 8000 de copii din grădiniţe, şcoli şi licee din Bucureşti şi 10 judeţe din România, vor învăţa să facă alegeri sănătoase pentru viaţa lor, sub îndumarea dr. Cristian Andrei, a expertei în nutriţie Cornelia Marin, a profesioniştilor Agenţiei Naţionale Antidrog.

Programul „Alegeri Sănătoase” îşi propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare în care sănătatea copilului, fizică și emoțională, să devină o valoare transpusă în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale și medici școlari. Prin intermediul acţiunilor educaţionale proiectul îşi propune deopotrivă să contribuie la creşterea gradului de conştientizare şi informare a copiilor şi a adulţilor cu privire la drepturile copiilor la sănătate, educaţie, protecţie, precum şi la nevoia schimbării de atitudini şi mentalităţi ale adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale.

Obiectivul unei astfel de inițiative vizează promovarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor prin:
» elaborarea și implementarea unui program de educaţie pentru sănătate, ce acoperă triada cunoștințe-atitudini-comportamente, adaptat fiecărui nivel de școlaritate: grădiniță, învățământ primar, gimnazial și liceal;
» dezvoltarea de competențe pentru voluntari peer-educatori în vederea implementării de activități specifice directe cu copiii;
» dezvoltarea de competențe transdisciplinare pentru cadre didactice, medici școlari și asistente medicale, în vederea dezvoltării unei culturi școlare care să aibă sănătatea copilului şi drepturile copilului printre valorile centrale.

centrul de voluntari Salvati Copiii Iasi

La Iași, 16 voluntari ai Centrului de voluntariat Salvați Copiii Filiala Iași, sunt pregătiți să stea de vorbă cu elevii, și mai mici, și mai mari, despre alegerile sănătoase, după ce au participat la un training de formare, în perioada 30-31 Mai 2014.

Consumul si abuzul de substante toxice

Având în vedere realitatea îngrijorătoare cu care se confruntă societatea românească în ceea ce priveşte infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, şi consumul de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor, Salvaţi Copiii România a considerat necesară derularea unui program de informare/educare pe aceste teme.

drogurile ucidÎncă din anul 1998, Salvaţi Copiii România a iniţiat programul Educaţie pentru sănătate, care se derulează în prezent în Bucureşti şi în cele 14 judeţe în care organizaţia are filiale, respectiv Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş, Vaslui. Factorii care au determinat demararea acestui proiect sunt reprezentaţi de vârsta din ce în ce mai scăzută a începerii vieţii sexuale, numărul din ce în ce mai mare de persoane cu vârsta între 15 – 25 ani diagnosticate cu HIV/SIDA, lipsa de informare generală în domeniu, numărul redus de servicii sociale dedicate copiilor infectaţi HIV/SIDA, impactul social pe care îl determină obiceiurile nesănătoase şi discriminarea persoanelor seropozitive sau consumatoare de droguri.

Scopul programului este de a reduce incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală şi a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor prin formarea de comportamente sănătoase, responsabile. Activităţile cuprind cursuri de instruire pentru voluntari şi cadre didactice, campanii de inter-relaţionare pentru adolescenţii şi tinerii din şcoli şi licee, organizarea de activităţi extra-curriculare, campanii media antidrog la nivel naţional.

Astfel, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării în cadrul Programului naţional Educaţie pentru Sănătate în şcoala românească, Salvaţi Copiii România s-a implicat în dezvoltarea programei şcolare în ceea ce priveşte componenta „Consumul şi abuzul de substanţe toxice”, în elaborarea caietelor metodologice pentru elevii din clasele II-VIII şi în pregătirea cadrelor didactice de la nivel naţional, prin delegarea unui specialist la cursurile de formare.

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!