loader image

Crestem Impreuna

Plecarea părinților la muncă în străinătate este un fenomen extrem de îngrijorător care lasă urme adânci în ochii luminoși ai copiilor și, mai grav, în întreaga lor copilărie. Copiii reprezintă visul și speranța adulților, însă lacrimile, frica și singurătatea nu sunt cei mai frumoși prieteni ai copilăriei, iar jucăriile și hainele frumoase nu pot aduce zâmbetul pe fața copiilor, așa cum o pot face părinții.

Datele furnizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi este mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate. Ruperea legăturii cu părinţii îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de abandon şcolar şi delincvenţă.

Ca răspuns la această problematică, Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Enel CUORE, Porsche Romania şi BASF Foundation derulează programul Creştem Împreună. Principalul obiectiv al programului reprezintă diminuarea impactului negativ asociat migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi singuri acasă și este derulat de Salvați Copiii România din anul 2010.

”Când sunt împreună cu toți copiii de la centru simt că toate lucrurile din jurul meu sunt mai frumoase!” (M. 8 ani).

Copiii singuri acasă au fost în atenția Organizației Salvați Copiii Iași încă din 2007, fiind implementate mai multe proiecte în vederea sprijinirii și acordării de servicii complexe. Programul Creștem Împreună implementat în Iași începând cu anul 2012, a reprezentat continuarea acordării acestor servicii și a fost primit cu mare entuziasm atât de copii, cât și de familiile acestora.

”Mi-a plăcut foarte mult să rezolv criptogramele din harta piraților! Nici nu știam ce este o criptogramă, dar cred că mă pricep!”
”Mie mi-a plăcut foarte mult când ne-am jucat jocul cu muzică și când ne-am întrecut cu balonul!” (E. 8 ani)

Activitati implementate

• Programe de suport şcolar, de orientare şcolară şi consiliere pentru copii;
• Dezvoltarea programelor de timp liber, facilitarea socializării şi asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi;
• Activităţi de consiliere psihologică individuală şi de grup pentru copii
• Asigurarea şi susţinerea comunicării copiilor cu părinţi aflaţi la munca în strainătate;
• În cadrul acestui proiect sunt vizate şi persoanele în grija cărora au rămas copiii, în acest sens fiind iniţiate programe de suport şi consiliere;
• Activităţi de advocacy şi conştientizare a fenomenului copiilor rămaşi “singuri acasă”.

Crestem Impreuna Iasi

Centrul Creștem Împreună Iași reprezintă pentru copii un loc relaxant şi mereu plin de surprize, unde îşi întâlnesc prietenii, învață ceva nou în fiecare zi, râd și simt că au pe cineva alături. La centru niciun moment nu seamănă cu altul, jocurile, fişele, exerciţiile sunt mereu interesante şi provocatoare. Încă de la primele activități, copiii au făcut desene cu centrul și noii prieteni, au decorat spațiul, au împărtășit experiențe și au pășit, timizi, unii spre ceilalți.

Timpul a zburat pe aripile anotimpurilor, iar fiecare moment a fost capturat de către copii în cele mai creative moduri. Odată cu trecerea timpului, copiii au devenit prieteni buni, au găsit sprijin la centru în momente mai dificile, dar și locul în care au învățat, s-au distrat, s-au jucat, s-au cunoscut și au petrecut clipe frumoase.

Studiu de caz

M. este o fetiță de 8 ani, care locuiește cu bunicii, ambii părinți fiind plecați la muncă în străinătate. Este o fetiță curajoasă, care, în grupul său de prieteni și colegi, încearcă mereu să domine și să demonstreze că este fetiță puternică, care nu este afectată de nimic din jurul ei, care o duce foarte bine și nu are nevoie de nimeni. Vrea mereu să fie prima, să îi domine pe ceilalți, să arate că ea știe mai multe decât ei. Îi respinge pe cei din jur, iar ”prietenia” cu ceilalți copii durează doar cât dorește ea. Mulți copii crezând că este obraznică și răutăcioasă, au început să o evite!

Însă, în spatele acestei mici piese de teatru, după cortină, se ascunde o fetiță fragilă, rănită de plecarea părinților săi, care este în clasa I și care este ușor confuză. O fetiță căreia îi este frică, care nu știe cum să relaționeze cu cei din jur și încearcă să îi țină la distanță, o fetiță care are nevoie de multă afecțiune și atenție și de puțin ajutor!

Îi este dor de părinți și tot ceea ce își dorește este să fie împreună cu ei. Au trecut ani de când părinții i-au tot promis că o vor lua să locuiască împreună cu ei. Momentan, asta este singura sa alinare. Visează cu ochii deschiși la țara unde sunt acum părinții săi, încearcă să își închipuie cum arată o zi din viața lor, creează scenarii minunate. În momentele de visare, ochii săi sclipesc și prind iar viață! Însă timpul trece, ea crește și simte tot mai mult cât de singură este!

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!