GALAȚI, 04 martie 2016, Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi, organizează la Hotel Faleza Galați, Sala Demisol, consultarea regională a furnizorilor de servicii sociale, de sănătate sau educaționale pentru copiii care au o tulburare de sănătate mintală, din judeţele Galați și Vaslui.

 

Evenimentul face parte din seria de consultări regionale implementate în cadrul proiectului “Gândeşte în afara …. Stigmei!” finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Potrivit estimarilor Salvati Copiii, realizate pe baza calculelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din cei aproximativ 3,8 milioane de copii romani, peste 760.000 au o problema de santate mintala, cele mai raspandite fiind, tulburarile de anxietate (13% copii cu tulburări de anxietate, 5% ADHD, 1 din 500 (0.2%) copii cu autism şi tulburări pervazive de dezvoltare). Tulburările de sănătate mintală de orice fel rămân un subiect tabu în societatea românească, stigmatizarea și discriminarea celor diagnosticaţi cu o asemenea tulburare continua să reprezinte o barieră în calea accesării serviciilor specializate şi a integrării sociale şi educaţionale. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulţi părinţi aleg să nu se prezinte împreună cu copilul la un psiholog sau medic psihiatru decât atunci când este foarte târziu pentru recuperarea şi includerea socială şi educaţională a copilului.

În cadrul consultării ne dorim să aflăm problemele cu care se confruntă copiii cu tulburări de sănătate mintală de tip anxietate, ADHD sau autism şi părinţii acestora în ceea ce priveşte integrarea socială şi educaţională, să identificăm recomandări de schimbări sau îmbunătăţiri ale politicilor publice de sănătate în vederea diminuării exlcuziunii sociale a copiilor cu tulburări de sănătate mintală.

Proiectul “Gândeşte în afara …. Stigmei!” își propune dezvoltarea, la nivelul regiunii de NE a României, de măsuri active pentru incluziunea socială şi educaţională a copiilor care manifestă o tulburare de sănătate mintală (ADHD, anxietate, tulburări din spectru autist) în vederea creşterii accesului la educaţie şi a gradului de acceptare socială a acestora.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informaţii suplimentare, persoană de contact:

Corina Mighiu, coordonator programe

0748 076 384, 0232 211 726, ccp.iasi@salvaticopiii.ro