loader image

Centrul de voluntari

E greu să accepţi cu uşurinţă ideea de a lucra fără bani şi de a investi timp şi energie fără să ai un beneficiu imediat. Şi totuşi, voluntarii Salvati Copiii – unii sunt elevi, alţii sunt studenţi sau au diverse slujbe – cred în ideea de voluntariat şi se implică. Asta pentru că voluntariatul presupune că tu eşti cel care stabileşte cât timp are la dispoziţie şi măsura în care te implici.

Cu toții avem cel puțin un lucru la care ne pricepem suficient de bine; așadar, cu toții avem cel puțin o abilitate, pricepere sau un talent pe care să îl putem pune în folosul unei persoane care are nevoie de ajutor, în folosul străzii, al cartierului sau orașului în care trăim sau în folosul comunității în general. Totul este să ne dorim acest lucru și să găsim acea organizație care să ne ofere oportunitatea potrivită de a face acest lucru. Pentru o comunitate mai bună, pentru a fi mai fericiți și mai împliniți.

Activitatea de voluntariat într-o organizaţie neguvernamentală este o bilă albă în CV-ul tău pentru că demonstrează faptul că eşti o persoană responsabilă şi te implici în viaţa comunităţii. Această abordare se adresează tinerilor şi se bazează pe ideea că un tânăr poate da o informaţie corectă altui tânăr pentru a putea adopta un comportament sănătos şi responsabil (peer education).

Activitatea de voluntariat pune în practică valorile europene ale solidarității, toleranței și diversității, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar cât și comunităților în care aceștia trăiesc.

N.B.:Legea nr. 78/2014 – reglementarea activitatii de voluntariat in Romania

Art. 1
(1) Statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor de voluntariat ca expresie a cetăţeniei active, a solidarităţii şi responsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale şi lingvistice a persoanelor care desfăşoară aceste activităţi.

Art. 2
Prezenta lege reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.

Citește legea aici: http://www.federatiavolum.ro/wp-content/uploads/2013/10/Legea-Voluntariatului-format-final-depus-la-Biroul-Permenant-al-Camerei-Deputatilor.pdf

Ce reţinem din noua Lege a voluntariatului?

Contractul de voluntariat devine obligatoriu
→ Voluntariatul ca vechime în muncă (dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite!)
→ Certificatul de voluntariat

Managementul voluntarilor de la A la Z

Organizația Salvați Copiii Filiala Iași este beneficiar al proiectului Managementul Voluntarilor de la A la Z. Ne bucurăm să facem parte din rețeaua ONG-urilor care promovează voluntariatul. La fel ca și ei, și noi ne dezvoltăm continuu competențe relevante în coordonarea și managementul voluntarilor.

managementul_voluntarilor_de_la_A_la_ZProiectul urmărește creșterea capacității organizaționale a 16 ONG-uri din România prin eficientizarea implicării voluntarilor în activitatea acestora.
Acest lucru se va realiza atât prin activități de formare, consultanță și job shadowing în organizații cu experiență în managementul voluntarilor, cât și prin organizarea, de către fiecare ONG beneficiar, a unei acțiuni publice comunitare care contribuie la campania „No hate speech” și sunt axate pe promovarea toleranței și luptei împotriva discursului instigator la ură și a oricăror forme de discriminare. Prin acțiunile publice, organizațiile beneficiare vor avea ocazia de a pune în practică teoria celor 9 pași de management al voluntarilor dezvoltându-și competențe relevante pentru gestionarea voluntarilor. Nu în ultimul rând, proiectul propune abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metodă inovatoare: organizarea a 3 reprezentații de teatru social pe tematica proiectului fiecare din acestea finalizându-se cu o dezbatere cu implicarea publicului prezent.

Proiect inițiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Parteneri: Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat; IOGT Tippetue, Norvegia. Proiect finanțat de EEA Grants prin Fondul ONG.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

STAI LA MASĂ
CU O FAPTĂ BUNĂ!

Donează 2 Euro prin sms la nr. 8844 cu textul PAPA sau uită-te de două ori în meniul restaurantelor partenere și plătește în plus un fel de mâncare. Speranța se hrănește mereu cu o faptă bună!