Plantam Casuta cu Cirese, in Dacia!

Proiectul Plantăm Căsuța cu Cireșe, în Dacia! își propune să ajute 120 de copii aflați într-o dificultate din zona Șes Bahlui prin înființarea și amenajarea unui centru de recuperare și incluziune socială, care să asigure servicii psiho-socio-educaționale pentru acești micuți.

 Proiectul vizează o comunitate defavorizată din oraşul Iaşi: zona Şes Bahlui (cartierul Dacia) unde locuiesc aproximativ 100 de familii cu copii. Datele statistice oficiale lipsesc, deoarece majoritatea familiilor locuiesc fără forme legale. Condiţiile de locuit sunt extrem de mizere: fără căldura, fără apă, canalizare şi electricitate. Majoritatea părinţilor sunt analfabeţi sau au maxim 4 clase şi nu au locuri de muncă. Întreţinerea familiilor se face din cerşit, spălare parbrize maşini, colectarea şi comercializarea de fier vechi sau pet-uri de plastic.

Organizaţia Salvaţi Copiii a arătat prin rapoartele întocmite anual că sărăcia închide porţile către educaţie şi sănătate. Un studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România în anul 2010, arată că „învăţământul gratuit costă”, ceea ce subliniază că familiile afectate de sărăcie au şanse extrem de mici de a face faţă „costurilor ascunse” ale educaţiei: uniformă, manuale, alternative, rechizite, fondul clasei şi cel al şcolii, transportul spre şi dinspre şcoală sau meditaţii etc. (http://salvaticopiii.ro/upload/p000600010001_Raport%20cercetare%20invatamantul%20gratuit%20costa.pdf)

 Pentru copiii din zona Şes Bahlui opţiunea de a merge la şcoală este la concurenţă cu strada. Locul în care aceştia cresc, învaţă şi se maturizează este strada. Supravieţuirea în stradă se învaţă prin repetarea abuzurilor prin care ei înşişi au trecut: bătăi primite în familie sau asistarea la maltratarea fraţilor sau a părinţilor, neglijarea în formă continuată, lipsa nutriţiei elementare, abuzuri sexuale şi emoţionale, lipsa de îngrijire medicală adecvată şi, nu în ultimul rând, sentimentul de inutilitate a şcolii şi a educaţiei în defavoarea violenţei sub orice formă, fie în spaţiu privat sau în spaţiu public. Abandonul şcolar sau riscul de abandon şcolar sunt constante obişnuite ale comunităţii, unde obsesia asigurării hranei zilnice îi determină pe adulţi să-şi exploateze proprii copiii prin trimiterea acestora la cerşit, la munci periculoase, la furat sau chiar la prostituţie.

 Obiective proiectului de atragere de fonduri:

  • Reducerea abandonului şcolar pentru un număr de 120 de copii din cartierul Dacia – zona Șes Bahlui;
  • Înființarea și amenajarea unui Centru de recuperare și incluziune socială care să asigure servicii psiho-socio-educaționale pentru minim 120 de copii aflați în dificultate din zona Șes Bahlui Iași.

 Beneficiarii proiectului:

Beneficiari direcţi:

  • 120 de copii aflaţi în dificultate din zona Şes Bahlui;
  • 40 de părinţi

Beneficiari indirecţi:

  • Familiile şi comunitatea locală.

 Ca urmare a demersurilor realizate de Salvați Copiii Iași la începutul anul 2014, Primăria Muncipiului Iași a alocat un spațiu de 162 mp, în Iași, cartier Dacia, pe Aleea Ion Simionescu nr. 6, în incinta fostului Punct Termic nr. 15.

 rsz_dsc_0043

 Ce am făcut?

  • S-au mobilizat fonduri prin SWIMATHON Iași
  • S-au identificat sponsori care să susțină cauza

SWIMATHON Iași

Swimathon este o platformă de atragere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, deghizată într-o competiție de înot.

Având la bază un mecanism atractiv, creativ, dar mai ales eficient de a strânge bani, îți oferă ocazia perfectă de a te implica și a face parte din schimbarea pe care ți-o dorești în orașul tău.

Mecanismul este unul simplu, împărțit în trei etape: înscrierea proiectelor, înscriere echipelor de înotători și înscrierea susținătorilor. Pe scurt, există câte-un loc de implicare pentru fiecare persoană, instituție, organizație și companie care dorește să facă valuri.

Banii strânși vor fi folosiți pentru a susține cauzele și proiectele înscrise în competiție.

Fundația Comunitară Iași (FCI) se angajează să colecteze sumele de bani mobilizate, din care reţine un procent de 10% pentru costurile de organizare. În baza unui contract de finanţare, se asigură că aceste sume ajung la cauzele și proiectele înscrise în concurs, apoi monitorizează implementarea lor și evaluează rezultatele.

 Plantăm Căsuța cu Cireșe, în Dacia! la Swimathon Iași

La Swimathon 2014 am reușit să mobilizăm împreună 6722,93 lei, bani care au fost utilizați pentru a acoperi montarea instalației electrice necesare în centru.

În cadrul proiectului au avut loc peste 1000 de ore de recuperare psiho-socio-educaționale, iar 120 de copii și-au dezvoltat și îmbunătățit abilitățile de scriere, citire și calcul matematic, și-au format deprinderi pentru o viață independentă, au participat la activități de educație pentru sănătate, au fost informați cu privire la consecințele negative ale consumului de droguri, alcool și ale bolilor cu transmitere sexuală.

„Existenţa unui astfel de centru este veriga care lipseşte în multe situaţii unde integrarea şcolară a copiilor aflaţi în dificultate se realizează cu greutate. Modelul centrului educaţional ar trebui replicat la scară largă pentru a asigura o eficienţă crescută în prevenirea şi corectarea abandonului şcolar. Centrul educaţional din Dacia reprezintă, cu siguranţă, un pol de educaţie pentru copiii din zonă, care din diverse motive nu reuşesc să ajungă la şcoală” -membru

„Îmi place să vin la centru pentru că mă uit la desene şi ne jucăm şi învăţăm multe lucruri” – Andreea

„Copiii au unde să meargă să-i ajute cineva la lecţii. Noi nu avem nici timp şi nici nu ştim cum să-i ajutăm. Pe vremea noastră nu se făcea carte aşa” – părinte beneficiar

La SWIMATHON 2015, am reușit să atragem fonduri în valoare de 9903,9 lei. Cu suma mobilizată vom reabilita sistemul termic al centrului– prin înlocuirea ferestrelor și prin efectuarea altor reparații necesare pentru a crea un spațiu cald și primitor pentru copii.